Overgangsritueel

Werken met doeken

In een overgangsfase stap je van oud naar nieuw. Vaak voelt dit onwennig en roept allerlei emoties of oude herinneringen op. Door een overgangsritueel in te zetten, neem je tijd voor jouw verhaal, dank je voor wat was en focus je op het nieuwe. Zo zet je gelijk de eerste stap en wordt de overgang naar het nieuwe een stuk makkelijker.

 

Werken met doeken 

De kracht van het werken met doeken zit in de vele mogelijkheden. De combinatie van stevigheid en tegelijk heel flexibel. Kunnen inwikkelen en uitwikkelen. Je pad neerleggen, maar ook ombuigen. Jouw grens laten zien of al voelend weer verleggen. Een afscheiding maken, maar ook verbinding door een gezamenlijke plek te creëren. En zo kan ik nog diverse voorbeelden noemen. Waarbij ook de prachtige kleuren van deze doeken ondersteunend zijn bij het in beweging komen.

 

Voorbeelden overgangsritueel

  • Bewust een overgang maken
  • Focus op nieuwe plannen en ideeën
  • Een nieuwe relatie
  • (Opnieuw) vader en moeder worden
  • Opa en oma worden
  • Kinderen uit huis, weer samen
  • Na een rouwperiode
  • Vruchtbare fase achterlaten
  • Met pensioen

 

Bij de overgang

Waar iedere leeftijd een eigen charme heeft, houd ik van de krachtige fase van vrouw naar liefdevolle wijze vrouw. Zoveel verhalen geleefd en het leven meer eigen gemaakt. De wijsheid in zich dragend, staat deze tijd voor berusting, opnieuw je plek innemen en achterlaten wat voor jou niet meer van belang is. Een prachtige fase waar de kracht van rituelen gericht ingezet kan worden. Als houvast, maar ook om bewust in het nieuwe over te stappen. 

 

 

Relaties

Als je een nieuwe relatie start kan een overgangsritueel deze keuze op een positieve manier bekrachtigen. Naast een bewuste stap hebben jullie ook een bijzondere herinnering om op terug te kijken. Niemand kan in de toekomst kijken. Dan kan het zomaar gebeuren, dat jullie na zoveel tijd besluiten om toch uitelkaar te gaan. Een sluitingsritueel helpt daarbij om wat geweest is te eren en een plek te geven. Weer terug te komen in je eigen energie en lijf. 

 

 

Kinderen

Na de zwangerschap, bij verlies of moeilijke periodes met je gezin kan een sluitings- of overgangsritueel passend zijn. Dit kan door de fase van vrouw naar moeder af te sluiten na de bevalling. Maar ook kan je als ouder een overgangsfases met je kind bewust vieren. Door een overgangsritueel in te zetten, dank je voor wat was en breng je de aandacht naar het nieuwe. Leeftijd van 4-12 jaar.