Kracht van rituelen

Door rituelen in te zetten in een overgangsfase, creëer je bewust aandacht en ruimte voor jezelf. 

Rituelen kunnen ingezet worden als houvast. Om jezelf in beweging te krijgen, verbinding met het lijf te maken, tot rust te komen of bij het aanleren van nieuwe gedragspatronen. Het is waardevol om dit zelf te doen. Maar het kan ook bijzonder zijn om dit samen te doen met iemand die jou dierbaar is. Bijvoorbeeld je partner, vriendin, familie of samen met je kindje.

De kracht van rituelen zit in bewust een uitgangspunt kiezen en je aandacht daarop richten. In hoe je het ritueel uitvoert zit een bepaalde volgorde of terugkerend patroon. Zo maak je verbinding met jouw doel, waardoor jij je nieuwe richting makkelijker eigen maakt.

Denk bijvoorbeeld aan intuïtief schrijven, symbolen verzamelen, kaarsen branden, voetenbad om tot rust te komen, je huis opruimen en schoonmaken, oude spullen weggooien, afstemmen op de seizoenen, vaste handelingen voordat je gaat slapen of juist nadat je wakker wordt, overledenen eren, speciaal plekje in huis, visionboard, beeld op de koelkast of terugkerende stiltetijd.

‘Maak het verschil in je eigen leven.’

Rituelen inzetten bij