Misschien ken je wel het sprookje van de kikkerprins. Het mooie prinsesje speelt buiten met haar gouden bal, welke in een waterbron valt. Een kikker hoort haar huilen en wil in ruil voor tijd samen de bal wel halen. Blij met haar gouden bal gaat ze terug naar het kasteel. Als de kikker de volgende dag aanklopt, wil de prinses hem in eerste instantie niet binnen laten. Maar afspraak is afspraak, vindt de koning, en zo lukt het hem toch weer bij haar te komen. In de originele versie smijt zij hem uiteindelijk tegen de muur, als hij in haar bed wilt liggen. Waarna hij tot haar verbazing verandert in een prins. De vonk springt over en vanzelfsprekend leven ze nog lang en gelukkig. Helaas lopen dit soort relaties in het gewone leven meestal minder fraai af.
De liefde kan zo mooi zijn. Twee mensen, die van elkaar houden en er alles aan doen om het fijn te hebben. Een balans vinden in (ver)dragen, leunen, uitreiken, aannemen en accepteren dat is wat is. Vijf belangrijke aspecten binnen het systemisch werk. Geliefden, die bij onenigheid het gesprek aangaan en zoeken naar een oplossing. Over het algemeen komen deze koppels er wel uit, zeker met kortdurende hulp van buitenaf voor wat inzichten en mogelijk vaardigheden om mee te oefenen. Mits ieder verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen te (ver)dragen stuk. Dan kan het zomaar zijn, dat jouw kikker weer de prins of prinses wordt waar je voor gevallen bent.
Helaas ziet de realiteit er bij velen anders uit. Zijn partners verstrikt geraakt in elkaars thema en hebben geen idee, wat de kern is van hun relatieprobleem. Ze weten niet beter, herhalen wat zij van hun ouders hebben geleerd, blijven bij elkaar door gebrek aan beter of hebben geen idee hoe dit op te lossen. Wat ik doe is luisteren naar ieders verhaal. Uit wat voor gezin kom jij, hoe gingen jouw ouders met elkaar om, wat heb jij geleerd? Zie jij dingen terug in je eigen relatie, of juist tegenovergesteld? Hoe zijn jullie als partners naar elkaar toegetrokken, welk thema sloot naadloos op elkaar aan? Wat zorgde voor die roze wolk en tegenwoordig juist voor bliksem in huis?
Als een relatie vanuit een ongezonde dynamiek ontstaat, is de kans groot dat er terugkerend gedoe blijft. Dat roze wolken verdwijnen weten we allemaal. Maar na zoveel tijd ontdekken dat jouw relatie in geen enkel opzicht meer een sprookje is, blijft toch pijnlijk. Inmiddels ben je aan elkaar gewend en heb je herinneringen opgebouwd. Er gebeurt ook van alles in onze hersenen en diverse stofjes in ons lichaam worden aangemaakt, wat het weggaan lastiger maakt. Dat je met iemand een match voelt, wil niet altijd zeggen dat hij of zij ook de beste partner voor je is. Het is handig je eigen relatiethema te kennen, om jezelf een hoop ellende te besparen.
Vaak stel ik de vraag tijdens therapie ‘wat maakt dat je blijft, of wilt gaan?’ Een prachtige en tegelijk confronterende vraag. Zowel blijven als gaan, vraagt iets van jou of jullie als koppel. Sommigen kunnen eindeloos om hun antwoord heen draaien, zoeken blijvend afleiding of praten alles goed. Kunnen moeilijk accepteren, dat hun kikker uiteindelijk geen prins of prinses blijkt te zijn. Ook daar ga ik op in. Wat maakt dat jij een relatie accepteert, die eigenlijk niet goed voor je is, je afstompt of ongelukkig maakt? Wat zit er achter het lang vasthouden of te snel loslaten, waar komt dat vandaan? Hoe fijn zou het zijn, als je hier antwoorden op vindt, stopt met verdwalen en jezelf heel houdt. Leert in het hier en nu met twee benen op de grond tijdig de meest passende keuze in relaties te maken, ter ere van jezelf en de ander.
Hoe lang blijf jij, als de ander niet meer jouw prins of prinses blijkt te zijn?
Melanie de Vreede 🌺 © Copyright

