Ken je het? Je hebt een probleem waar je graag vanaf wilt. Gaat hulp zoeken, haalt daar hopelijk ook iets uit. Merkt dat het beter gaat en dan stopt het. Na zoveel tijd val je terug en begint het weer opnieuw. Misschien ga je twijfelen aan jezelf en laat het maar bij wat het is. Of je gaat opnieuw hulp zoeken, in de hoop dat het dit keer beter gaat. De fase van vooruitgang, is tegelijk een verradelijke fase. Voor je het weet neem je genoegen met een beetje beter en ben je voor je het weet weer bij af. 

 

Iets wat je jarenlang hebt opgebouwd aan overlevingsgedrag is niet zomaar weg. Tegelijk is het ook onnodig om evenveel tijd bezig te zijn om dit te doorbreken. Waar het vooral van belang is, om na vooruitgang alert te blijven op terugval en tijdig in te grijpen.

Vanuit mijn hooggevoeligheid, in combinatie met alertheid die ik als kind heb ontwikkeld, zie ik snel details, patronen en de relatie tussen het één en ander. Ik heb er een hekel aan om ergens omheen te draaien. Werk liever gewoon met wat we tegenkomen. Ook al kan dat een uitdaging zijn. Zolang je het proces met jezelf aan durft te gaan, kom je er wel.

In mijn beleving bestaat het leven uit polariteiten. Zonder het één kan het ander niet bestaan. Zo zie ik binnen gezinnen waar ik systemisch werk, een soort logica in wat er daarbinnen gebeurt. Net als wanneer ik koppels begeleid. Ook daar is te achterhalen wat maakt, dat ze elkaar aantrekken, afstoten of allerlei variaties daartussen.

Waar dingen uit balans zijn, of mensen van hun plek gaan, daar ontstaat ruis. De themadag Bij jezelf blijven in contact met de ander is een groot succes. Daarin leg ik uit, wordt via oefeningen duidelijk hoe je van je plek gaat en gebruiken we opstellingenwerk om de diepte in te gaan. Deelnemers zijn super enthousiast. Vaker krijg ik de vraag of er naast individueel ook een vervolg mogelijk is in groepsverband. Steeds meer mensen gaan de kracht van de (kleine) groep ervaren. Daarom bied ik een paar keer per jaar vanaf nu ook een kortdurend groepstraject aan Samen de diepte in!

 

Kom je ook meedoen met een themadag of kort traject?

Melanie de Vreede 🌺 © Copyright