Jouw overlevingsgedrag heeft je overeind gehouden. Maar wat als je vast blijft zitten in je eigen gedrag? 

Op een dag werd jij zo overvraagd, dat je als tegenreactie een overleefstand hebt ingezet om jezelf te beschermen. In eerste instantie heel fijn, dat dit mechanisme in ons zit. Het heeft je door een overweldigende situatie of periode heen geholpen. Maar het keert zich tegen je, als je het niet op tijd uitzet.

Er zijn verschillende manieren hoe wij als mensen reageren op dit soort situaties. Mede afhankelijk van je karakter en welke reactie jouw omgeving heeft voorgedaan. Waar de één volkomen in paniek raakt bij een uitdaging, blijft de ander uiterst kalm. Kan de één niet wennen aan onenigheid, maakt de ander juist ruzie om de lucht te klaren. Is de één graag samen, vermijdt de ander zoveel mogelijk contact. Zoekt de één het avontuur op, blijft de ander liever bij het bekende. 

Bij een overleefstand ontwikkel je gedrag over je natuurlijke gedrag heen, als een masker. Ieder masker heeft een eigen levensthema en specifieke kenmerken. Het zijn er in totaal 6. Ze geven inzicht in hoe iemand heeft gereageerd op overweldigende situaties en hoe dit vandaag de dag nog doorwerkt in hun leven. Waar de één van nature veel tijd alleen doorbrengt, is de ander zo geworden na negatieve ervaringen in contact. Is de één van nature wat drukker, blijft de ander in actie, omdat stilstaan vroeger onveilig was. Hier zie je het verschil tussen hoe iemand van nature doet en hoe gedrag zich vanuit een overleefstand heeft ontwikkeld. Blijven herhalen van overlevingsgedrag kan echt gevolgen hebben voor het dagelijks leven van iemand. Het kan enorm helpen als cliënten doorhebben, dat hun probleem voortkomt uit het oneindig herhalen van oud overlevingsgedrag. Het is een prachtige manier om mensen op weg te helpen weer bij zichzelf te komen en stevig op hun plek te staan.

Wil je ontdekken welke karakterstructuur jij hebt ontwikkeld?